فهرست مطالب

نشریه حدیث حوزه
سال دهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالهادی مسعودی صفحات 5-26

    موضوع و هدف این نوشته خرد، گردآوری هنجارهای حدیث‏پژوهی و نگریستن از زاویه اخلاق به پژوهش‏های حدیثی است. در این نوشته کوشش شده با تفاوت نهادن میان اخلاق پژوهش و روش پژوهش، از میان مباحث کلی اخلاق پژوهش، آنچه را نیاز جدی یک پژوهش حدیثی است، استخراج شود و با فضای پژوهش‏های حدیثی سازگار و همخوان گردد. دستاورد این کاوش، گردآوری و دسته‏بندی هنجارهای حدیث‏ پژوهی در سه بخش «موضوع‏‏یابی»، «داده‏یابی و داده‏پژوهی»، و «گزارش پژوهش» است. در بخش نخست، رعایت اولویت، تناسب با علاقه و توان و سودمندی، سه هنجار اخلاقی دانسته شده‏اند. در بخش دوم نیز جست‏وجوی فراگیر، امانتداری و پیروی از حقیقت به همراه راهکار نیل به آن، آمده است. در بخش سوم، چهار هنجار اخلاقی صداقت، رعایت حقوق همکاران، شجاعت همراه کیاست و تباه نکردن مخاطب آورده شده است.

    کلیدواژگان: هنجارهای حدیث‏ پژوهی، تفاوت اخلاق و روش پژوهش، اخلاق موضوع‏یابی، اخلاق داده‏یابی و داده‏پردازی، اخلاق ارائه پژوهش
  • حیدر مسجدی * صفحات 27-46

    با توجه به جایگاه والای حدیث و نقش آن در معارف مختلف اسلامی، اطمینان از انتساب آن به معصوم امر لازم و ضروری است. به همین دلیل دانش «نقد حدیث» از دیرباز مورد توجه محدثان بوده است. این اعتبارسنجی با معیارهای مختلفی صورت میگیرد، که ممکن است نتایج آنها اندکی متفاوت باشد، و این یک امر طبیعی است. یکی از مهمترین منابع حدیثی کتاب کافی که از منابع قرن 4 میباشد و از دیرباز مورد توجه محدثان و دانشمندان بوده است و با عبارات گوناگونی از آن تعریف کردند، بلکه برخی از دانشمندان معتقدند که تمام روایات آن معتبر است. اما برخی معاصران که خود را روشنفکر مینامد 70% روایات این کتاب را جعلی معرفی کردند. پژوهش حاضر با روش کتابخانه ای در پاسخ این پرسش: روایات جعلی در کافی چقدر است؟ جهت پاسخ به آن ابتدا به معیارهای اعتبارسنجی حدیث، سپس به تفاوت ضعف سند و جعل روایت، و در پایان به مقدار روایات جعلی در این کتاب پرداختهایم، و نتایج بحث نشان میدهد که تعداد روایات جعلی در این کتاب یا منتفی و یا بسیار اندک است.

    کلیدواژگان: معیارهای اعتبارسنجی حدیث، اعتبارسنجی حدیث، کافی، روایات ضعیف، روایات جعلی
  • سید رضا مهدوی*، سهیلا پیروزفر صفحات 47-66

    در غالب کتب روایی قدما، مولف ذیل هر باب، به ذکر احادیث اکتفا کرده است از این رو کشف دیدگاه مولف و شیوه های گزینش این روایات، دشوار است. مسئله «خمس» که در قرآن کریم و روایات فریقین، بدان اشاره شده از جمله احکام مورد تضارب آراء دانشمندان مسلمان است. صحیح بخاری و کتاب کافی به عنوان دو کتاب روایی معتبر نزد اهل سنت و شیعه نیز ابوابی را به احادیث خمس اختصاص داده اند، بررسی روایات این دو کتاب در رسیدن فهمی صحیح از فضای فکری مولفان آن و فهم صحیح از تفسیر آیات و جایگاه خمس و مصادیق آن موثر است. این پژوهش زوایای مختلف روایات خمس از دیدگاه فریقین را مقایسه و بررسی کرده است. بر اساس نتایج این پژوهش، هردو مولف در وجوب خمس و برخی متعلقات آن مانند دفینه، غنیمت و فیء ، اشتراک دارند، اما کلینی خمس را در حوزه ی اصول عقاید شیعه در کتاب الحجه جای می دهد و به مالکیت امام معصوم (ع) برخمس توجه نشان می دهد و معادن طلا، نقره و مازاد سود تجارت و زراعت، به عنوان متعلقات خمس معرفی می شود. اما بخاری جایگاه خمس را در فروعات فقهی و در کتاب الجهاد آورده و در بحث مالکیت خمس، به کلیاتی مانند آن که رسول خدا تقسیم کننده(قاسم) غنایم بود؛ اکتفا می کند.

    کلیدواژگان: حدیث، خمس، کلینی، اصول کافی، صحیح بخاری
  • علیرضا بابایی*، سید محمود طیب حسینی صفحات 67-91

    امامان معصوم علیهم السلام مفسران حقیقی قرآن کریم به شمار میروند که جایگاه و نقش محوری در تبیین، ترویج و گسترش فرهنگ قرآنی و آموزه های آن دارند. از آنجا که فهم معانی آیات به عوامل مختلفی از جمله توجه به مباحث بلاغی آن وابسته است، بی تردید دقت نظر و کاوش در دیدگاه های بلاغی اهل بیت علیهم السلام در تبیین معنای آیات از اهمیت به سزایی برخوردار است. اندیشمندان شیعه از دیرباز تلاشهای گستردهای در فهم روایات تفسیری و گونه شناسی و روش شناسی آن انجام دادهاند. مقاله حاضر بر آن است تا به هدف تبیین گستره سطح تحلیل آیات توسط معصومان (ع)، یکی از ابعاد روشی آن ها که اهتمام به معناشناسی ساختاری آیات، اسلوبهای بیانی و آرایه های بدیعی است را بکاود. نتیجه پژوهش حاضر یابش نظام فکری معصومان (ع) در معناشناسی ساختاری گزاره های قرآنی و روشن سازی لایه ها و سایه های درونی با تکیه بر اغراض بلاغی ساخت ها و اجزای درونی آن، اهتمام به فنون مجاز، استعاره و کنایه و زیبایی شناسی آیات با سنجه محسنات بدیعی است.

    کلیدواژگان: تفسیر ادبی، تفسیر بلاغی، روایات تفسیری، معانی، بیان، بدیع
  • عمیدرضا اکبری، علی عادلزاده * صفحات 93-130

    ابن بابویه، از راویانی ناشناس حدیثی طولانی درباره تفسیر سوره توحید از امام صادق (ع) روایت کرده است که بیش تر فرازهای آن در منابع فرق به شخصیت های دیگری منسوب شده است. این روایت با ویژگی های متنی ترکیبی و متاخر از روش هایی چون تفسیر حروفی برای آیات توحید بهره می برد. ارتباط متن با سند آن نیز ضعیف است. وجود شاخصه های مکاتب فلسفی و عرفانی و بافت زبانی متاخر و ناهمگون با دیگر روایات نیز نادرستی نسبت کل روایت به امامان را تقویت می کند. مشابه همین روایت ابن بابویه را ابو عبد الرحمن سلمی، در تفسیر خود با سند پرآسیب دیگری به امام صادق (ع) و ابن عطا نسبت داده است. در کتابی دیگر از صوفیه یعنی علم القلوب نیز بخشی از فرازهای گزارش ابن بابویه به جعفر خلدی نسبت داده شده، که ظاهرا نتیجه سهو است. هم چنین بخش کوچکی از آن را ماتریدی از امیرالمومنین (ع) روایت کرده، اما سندی نیاورده است. بررسی های متنی و سندی، نشان می دهد که روایت ابن بابویه و سلمی، در یک متن مکتوب ریشه دارد که به سنت فکری خراسان وابسته است، و با روش تفسیری صوفیان متناسب تر است.

    کلیدواژگان: سوره توحید، تفسیر روایی، تفسیر عرفانی، ابن بابویه، ابو عبد الرحمن سلمی
  • سعید سبوئی جهرمی*، محمدرسول آهنگران صفحات 131-156

    شرط با توجه به اعتبارات مختلف دارای تقسیمات گوناگونی است. یکی از تقسیمات آن، به اعتبار ارتباط و عدم ارتباط آن با عقد است. در این تقسیم بندی شرط به دو قسم ابتدایی و ضمنی تقسیم می شود. شرط ابتدایی شرطی است که مستقل است و در ضمن عقد دیگری مندرج نشده است، اما شرط ضمنی به شرطی اطلاق می شود که در ضمن عقد دیگری مندرج شده است. شروط ضمنی به دو دسته مصرح و غیر مصرح تقسیم می شوند. شرط مصرح شرطی است که در ضمن عقد دیگری قرار دارد و به آن تصریح می شود، برخلاف شرط غیرمصرح که هرچند در ضمن عقد وجود دارد، اما بیان نمی شود. در مورد اعتبار شروط غیرمصرح بحث های مختلفی مطرح شده است. برخی از فقها با استناد به عبارت «إنما یحلل الکلام و یحرم الکلام» مدعی شده اند که شروط غیرمصرح معتبر نیستند. با توجه به روایاتی که مشتمل بر این عبارت هستند، می توان چنین استدلال کرد که تنها شرطی می تواند نافذ باشد، که به صورت لفظی بیان شده باشد و شروط غیرمذکور اعتباری ندارند. در مورد معنای این روایات فقها احتمالات مختلفی را ارایه کرده اند. تنها احتمالی که می تواند مدعای مذکور را ثابت کند، این است که «کلام» به معنای لفظ باشد و «إنما» نیز دلالت بر حصر کند. با بررسی همه ی احتمالات موجود این نتیجه حاصل شد که این احتمال مردود است و روایات مذکور نمی تواند اعتبار شروط غیرمصرح را مخدوش کند.

    کلیدواژگان: کلام محلل، کلام محرم، شرط ضمنی، شرط غیرمصرح، عقد
  • یاسر عباسی صفحات 157-172

    در سال های اخیر در نقد احادیث شیعه، نوشته های مختلفی در حال نگارش می باشد. یکی از آثار انتقادی در حوزه احادیث شیعه تالیف شده است کتاب «حدیث المنزله» نوشته محمد سالم الخضر می باشد. نگارنده در کتاب مذکور به نقد سندی و محتوایی حدیث مشهور «انت بمنزله هارون من موسی إلا انه لا نبی بعدی» پرداخته است و فضای صدور حدیث مذکور را از جهت تاریخی و تفسیری موردبررسی قرار داده است. عدم توجه مبانی اعتبار سنجی حدیث شیعه، سطح نگری در تحلیل ها و خلط میان داده های کلامی و تاریخی و تفسیری با مباحث تخصصی حدیث ازجمله نقاط ضعف کتاب می باشد. در این نوشته به دنبال معرفی کتاب مذکور و بیان نقاط ضعف و قوت آن می باشد تا زمینه ی برای نقد آن توسط حدیث فراهم گردد.

    کلیدواژگان: حدیث منزلت، محمد سالم الخضر، اعتبارسنجی حدیث منزلت از دیدگاه اهل سنت، شبهات واردشده به حدیث منزلت در اثبات امامت، حدیث یوشع بن نون، ترضی و تسلی حضرت علی ع، غزوه تبوک
|
  • Pages 5-26

    of hadith scholarship and to consider the hadith-oriented studies from the aspect of ethics. It has been attempted in this writing to differentiate between the ethics of research and the method of the research and this way to extract - out of the general discussions of ethics of research - what is the urgent necessity of a hadith-oriented study and to make it compatible with and suitable for the atmosphere of hadith-oriented studies. The achievement of this study is collection and classification of hadith scholarship norms in the three sections of “topic finding”, “data finding as well as data scholarship” and “research report”. In the first section, observing the priority, proportion with one’s interest and ability, and the usefulness have been deemed the three ethical norms. In the second section, the comprehensive search, trustfulness, and complying with the truth, along with the working procedures to attain it have been mentioned. In the third section, the four ethical norms of truthfulness, regarding one’s colleagues’ rights, bravery associated with shrewdness, as well as not corrupting the addressee have been stated.

    Keywords: norms of hadith scholarship, difference between ethics of research, method of research, ethics of topic finding, ethics of data finding, data processing
  • Haydar Masjedi * Pages 27-46

    Considering the sublime status of the hadith and its role in the different Islamic knowledge, the certainty of its attribution to the Infallibles is of high importance. For this reason, the science of “criticism of hadith” (naqd al-ḥadīth) has for long been emphasized by the traditionists and other scholars. This validity assessment is carried out by applying different criteria whose results may slightly vary from one criterion to another. One of the most major hadith sources is the book al-Kāfī which is among the sources of the 4th/10th century and has received for long the attention of the traditionists and other scholars. Some of the scholars are of the opinion that all traditions contained in al-Kāfī are reliable. Some nonconformist contemporaries, however, consider most of its traditions as fabricated! Having applied a library-oriented method and a descriptive-analytical approach, the present research aims at investigating the amount of the fabricated traditions of this book. For this purpose, it has measured, at first, the criteria of validity assessment of hadith. Then it has dealt with studying the difference between the weakness of isnad and the fabrication of traditions. In the last step it has explored the amount of fabricated traditions in this book. The findings of this research indicate that the number of the fabricated traditions of this book is either zero or very few.

    Keywords: hadith, validity assessment, hadith criticism, al-Kāfī, fabricated traditions, weak isnad
  • Suhaylā Pīrūzfar Pages 47-66

    The issue of khums (one-fifth levy) that has been mentioned in the Holy Qur’an and the Shi’a and Sunni traditions, is among the important Islamic laws to which the jurisprudents and the traditionists of Muslim denominations have paid attention. The Shi’a and Sunni scholars are in a serious diversity of opinions with regard to the instances and also those to whom the khums belongs after Prophet Muhammad (s.‘a. w.). Therefore, the analysis of the issue of khums in the two books: al-Jāmi‘ al- Ṣaḥīḥ by al-Bukhārī and al-Kāfī by al-Kulaynī, as the two reliable hadith collections in the eyes of the Sunnites and the Shi’ites respectively, is the main subject of this study. Having applied an analytical-descriptive method, this study attempts to analyze and compare the hadiths of khums in these two books. Since in these two books – and in most of the tradition books compiled by the early scholars – the authors have made themselves content with just mentioning the hadiths, the analysis of the traditions of khums and the way of their arrangement in these two books provides one with a valid understanding of the intellectual atmosphere of their compilers and the issue of khums. Based on what this study concludes, both compilers have the same opinion about the obligation (wujūb) of khums and some issues that belong to it like buried treasures (dafā’in), booties (ghanā’im), and tribute (fay’). Al-Kulaynī, however, has included the section of khums in the part of Shi’a doctrines and creeds in the Chapter of Proof (kitāb al-ḥujja) of his al-Kafi and paid attention to the ownership of the Infallible Imam over the khums. Similarly, in al-Kāfi the gold and silver mines, as well as the surplus of one’s profit in trading and tilling are introduced as what to which khums is applicable. But al-Bukhārī has mentioned the khums among positive rules derived from the sources of legal knowledge (furū‘ fiqhiyya) and has included it in the Chapter of Jihad. In the discussion of the ownership of the khums, he makes himself content with such generalities as applying the attribute of “distributer” (qāsim) and does not go to its details.

    Keywords: khums, al-Kulaynī, Uṣūl al-Kāfī, Ṣaḥīḥ al-Bhukhārī
  • Pages 67-91

    The Infallible Imams (‘a.s.) are considered as the true exegetes of the Qur’an who have a central position and part in explanation, propagation and spread of the Qur’anic culture and teachings. Since the comprehension of the meanings of the Qur’anic verses depends on different factors including paying attention to its rhetoric discussions, there is no doubt that scrutiny and research in the rhetoric viewpoints of the Ahl al-Bayt (‘a.s.) enjoys a considerable importance in explaining the meanings of the verses. For long the Shi’a thinkers have made remarkable efforts to comprehend the interpretative traditions and to realize their typology and methodology. With the purpose of explaining the expanse of the level of analyzing the verses by the Infallibles (‘a.s.) the present article intends to investigate one of their methodological dimensions which is emphasizing the structural semantic of the verses, the explanatory methods, and the rhetorical figures as. The outcome of this study is attaining the intellectual system of the Infallibles (‘a.s.) in the structural semantics of the Qur’anic statements and making clear the internal layers and shades by emphasizing the rhetorical purposes of its internal structures and components, as well as paying attention to the devices of trope, metaphor, metonymy, and esthetics of the verses with the criterion of rhetorical figures.

    Keywords: literary exegesis, rhetorical exegesis, interpretative traditions, rhetoric
  • Ali Adelzadeh * Pages 93-130

    Ibn Bābawayh has narrated from Imam Ja‘far al-Ṣādiq (‘a.s.) on the authority of unknown narrators a long tradition about the exegesis of the Surah 212 of the Qur’an most of whose paragraphs have been attributed to other personalities in the sources of the (Islamic) sects. This tradition, with its composite textual features benefits from methods later than that of the Ḥurūfi (Literalist) exegesis for verses dealing with the Divine Unity. The relation of the text with its isnad is weak. Existence of the characteristics of philosophical and mystical schools and the late linguistic context which is incongruous with other traditions, confirm the invalidity of attribution of the entire tradition to the Imams. In his exegesis Abu ‘Abd al-Raḥmān al-Sulamī has attributed a tradition similar to this very tradition of Ibn Bābawayh with another isnad with many damages to Imam Ja‘far al-Ṣādiq (‘a.s.) and Ibn ‘Aṭā’. In another Sufi book called ‘Ilm al-Qulūb (knowledge of the hearts) sections from Ibn Bābawayh’s report has been attributed to Ja‘far al-Khuldī which seems to be due to oversight. Similarly, al-Māturīdī has narrated a small part of this tradition from the Commander of the Faithful, ‘Ali (‘a.s.), but he provided no isnads. The studies on the text and isnad of this tradition indicate that the tradition of Ibn Bābawayh and that of al-Sulamī originate from the same text which is dependent to the intellectual precedent of Khurasan and mostly matches the exegetical method of the Sufis.

    Keywords: Surah al-Tawḥīd (Q 112), tradition-oriented exegesis, mystical exegesis, Ibn Bābawayh, Abu ‘Abd al-Raḥmān al-Sulamī, al-Māturīdī
  • Pages 131-156

    The traditions in which the sentence “innamā yuḥallil al-kalām wa yuḥarrim al-kalām” (It is statements that make it lawful as well as unlawful) is contained, have been cited in different chapters of Islamic law (fiqh) including “bay‘” (trading), “muzāra‘a” (contract of share-cropping), “muḍāraba” (sleeping partnership), “nikāḥ” (marriage), and “‘itq” (setting free a slave). The major discussions made in these chapters with regard to the above traditions pertain to the validity of the formula (sīgha) in these contracts (‘uqūd). One of the discussions that have been neglected about these traditions is the investigation of them from the aspect of negation of validity of non-stipulated conditions (shurūṭ ghayr muṣarraḥa); that is whether or not this tradition has any denotation for lack of validity of non-stipulated conditions. Having referred to the sentence “innamā yuḥallil al-kalām wa yuḥarrim al-kalām” some of the jurisprudents have claimed that the non-stipulated conditions are not valid and that merely the condition that has been declared verbally can be effectual. As for the meaning of such traditions, the jurisprudents have mentioned different probabilities. The only probability that proves the above claim is that the term “kalām” (statement) would mean “lafḍ” (word) and that the term “innamā” would denote “ḥaṣr” (restriction). Having applied a descriptive-analytical method and having made use of library-oriented data, this article concludes – by investigating the isnad and denotation of this tradition – that such a probability is invalid and the above traditions cannot question the validity of non-stipulated conditions.

    Keywords: validity assessment of traditions, yuḥallil al-kalām, yuḥarrim al-kalām, non-stipulated condition
  • Pages 157-172

    In past years different articles have leveled criticism at the Shi’a hadiths. One of the works written to criticize the Shi’a hadiths is the book “Ḥadīth al-Manzila” by Muhammad Sālim al-Khidr. The author has criticized the isnad and denotation of the well-known hadith “anta minni bi-manzilat Hārūn min Musā” (You – i.e. ‘Ali – are in the same position with respect to me – i.e. Muhammad – as Aaron was to Moses except that there is no prophet after me). He has also analyzed the issuance atmosphere of the above hadith historically and exegetically. Among the weak points this book suffers from, mention can be made of: inattention to the fundamentals of validity assessment of Shi’a hadith, superficiality in analyses, and the confusion of the theological, historical and exegetical data with specialized discussions of hadith. This article introduces the above book and explains its weak points and strong points to pave the way for criticism of the book by [the scholars of] hadith.

    Keywords: Ḥadīth al-Manzila, Muhammad Sālim al-Khidr, validity assessment, doubts, allegations of the Sunnis, the Hadith of Yūsha‘ ibn Nūn (Joshua)